22 lutego 2015

Placuszki z łososia, cukinii i ziemniaków

Tym razem na słono. Placuszki idealne na lekki obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi jako przekąska.
Fajne danie, trochę czasochłonne ale warte każdej minuty :)



Co nam potrzeba:
- 6 ziemniaków
- cukinia
- łosoś wędzony- płat
- kostka sera feta 
- 1 jajko
- łyżka mąki
- sól, pieprz, koperek
- sos czosnkowy: jogurt naturalny, łyżka majonezu, kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę- trochę wystudzić, żeby nam się jajecznica nie zrobiła :)
Cukinię obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać do masy ziemniaczanej. Łososia rozdrobnić i wrzucić do masy. Dodać jajko, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać ser feta pokrojony w drobną kostkę lub rozdrobniony palcami- delikatnie go wmieszać.
Teraz formujemy małe placuszki i kładziemy je rozgrzanej wcześniej patelni- smażymy chwilkę na złoto z każdej strony. Kładziemy na papierze, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ja podałam swoje placki z sosem czosnkowym- pycha:)
Można też podać je z oliwkami lub polać śmietaną i posypać np. szczypiorkiem.
Smacznego!!! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz